Informacje o plikach cookie

Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Czytaj więcej...

Portal Informacyjny

  • Strona Główna

Galeria Wideo

  • Tradycja Stołu Wigilijnego
  • Euroregion Beskidy
  • Polsko-słowackie kolędy

Informacje

  • Wdrażanie mikroprojektów
  • Dane kontaktowe

Warto odwiedzić

  • Euroregion Beskidy
  • Program Współpracy Transgranicznej
  • .
  • .
  • Ministerstwo Rozwoju Regionalnego
  • .
  • .
  • Programy Europejskiej Współpracy Terytorialnej
  • .
  • .
  • Fundusze Europejskie
  • .
  • .
  • Divina

Jak produkcja rolnicza wpływa na zdrowie człowieka ?
NA_POCZTEK_ARTYKUUw

Relacja i treści praktyczne ze szkolenia w Domu polsko – słowackim w Bachorowicach

z dnia 25 września 2011 r.

 

Przy pełnej sali  konferencyjnej wykład dla mieszkańców partnerskich gmin prowadził prof. dr hab. inż. Kazimierz Klima z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Temat wykładu i dyskusji brzmiał: „Produkcja ekologiczna i zdrowa żywność warunkiem zdrowia mieszkańców”.

111122223333

 

 

Podstawowymi czynnikami kształtującymi popyt na zdrowe produkty jest rosnąca świadomość ekologiczna społeczeństwa. Gmina Brzeźnica może być zagłębiem produktów rolniczych o wysokiej jakości. Zakup bezpośrednio od rolników jest gwarancją, jaką daje  znane źródło pochodzenia. Celem wykładu, który był jednym z zadań w ramach realizacji projektu pn. „Utworzenie Domu polsko – słowackiego i rozwój transgranicznych klimatów w gminie Brzeźnica” było zachęcenie rolników do wdrażania systemu produkcji rolniczej przyjaznej dla środowiska i zdrowia człowieka. Kolejny cel to podnoszenie świadomość ekologicznej społeczeństwa. W konsekwencji naszego odżywiania „jesteśmy tym co jemy”. Funkcjonuje już hasło „śmieciowe jedzenie”, którym określana jest żywność wysoko przetworzona, paczkowana i konserwowana, sztucznie barwione napoje, produkty pozbawione naturalnych mikro i makro elementów i witamin i wiele innych.

Wybrane wiadomości i rady:

  • stan naszego zdrowia zależy: w 75 % od żywności, powietrza, wody, w15 % od genów, w 10 % od służby zdrowia
  • minimum przez pół godziny dziennie wskazany jest wysiłek fizyczny, taki żeby się zmęczyć,  8 km marszu, chodzenia, „jesteśmy stworzeni do pracy”
  • pod folią nie ma ekologicznej żywności
  • żaden z konserwantów w tym typu E nie jest obojętny dla organizmu
  • należy eliminować z pożywienia biały cukier
  • do słodzenia używać miodu
  • nie używać soli, blaszka miażdżycowa zbudowana jest z sodu
  • wybierać ciemne pieczywo, nie bójmy się czarnego chleba najlepiej z plewą
  • warzywa i owoce powinny stanowić połowę dziennego pożywienia
  • jedzmy ryby, pijmy mleko
  • eliminujmy tłuszcz zwierzęcy, „jedzmy jałowo”
  • malutkie dzieci nie powinny być naświetlane sztucznym oświetleniem, nie powinny przebywać przed telewizorem i monitorem komputera
  • fazy księżyca mają wpływ na wegetację roślin i życie człowieka – tzw. kierunek biodynamiczny
  • etanol z buraka cukrowego jest przyszłością w zakresie paliwa
  • kto ma ziemię niech o nią dba, bo jej cena i znaczenie wzrośnie
  • w uprawach zintegrowanych można stosować środki ochrony roślin, ale bezpieczne dla człowieka
  • stan maszyn rolniczych ma wpływ na jakość produkcji
  • za klika lat nie będzie ugorów, bo wystąpi takie zapotrzebowanie na ziemię uprawną.

 

Profesor prowadził wykład bardzo komunikatywnie, angażował publiczność, wywoływał dyskusje. Nie był to akademicki odczyt, ale przekaz pełen treści, który wzbudzał zainteresowanie, a nawet polemikę.  Podsumowując profesor mówił, że sam ma 4 ha pola, gdzie uprawia cebulę, owies, pszenicę. W zakończeniu gratulował mieszkańcom Domu polsko – słowackiego i jego funkcjonalności dla społeczeństwa.

Ekologia może dać rolnikom pieniądze, ale wymaga to planu i inwestycji. Na zakończenie spotkania najważniejsze zasady w zakresie pomocy rolnikom przedstawiła kierownik Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Wadowicach - pani Mirosława Antos.

Na stoisku promocyjnym były dostępne bezpłatne materiały informacyjne na temat rolnictwa ekologicznego, produkcji zwierzęcej oraz atrakcji turystycznych gminy Brzeźnica i Euroregionu Beskidy.

 

W.J., A.K.

___________________________________________________

Projekt pn. „Utworzenie Domu polsko- słowackiego

i rozwój transgranicznych klimatów w gminie Brzeźnica” współfinansowany ze środków Unii Europejskiej  z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego

w 85%  w ramach Programu Współpracy Transgranicznej Rzeczpospolita Polska – Republika Słowacka 2007 -2013 oraz budżetu państwa w 10%

za pośrednictwem Euroregionu Beskidy.

Galeria Fotograficzna >>> zobacz

Informacje dla rolników w języku polskim

Informacje dla rolników w języku słowackim
 

Ogłaszamy konkurs

Plakat film-1m

Serdecznie Zapraszamy

Otwarcie Galerii

Konkurs

Swiateczne dekoracje2

Banery

Przyroda dopełnieniem tradycji m

 Plakat na Transgraniczny pokaz sprawnościowy m

 AKCJA LATO m

Plakat konkurs plastyczny Przyroda m

 

 DSC 0027 m

 

List Gratulacyjny

List_Gratulacyjny_Euro_Region_2

Opracowanie © pcspece.pl 2008 - 2012